Föredrag av Caroline Olsson

Caroline Olsson håller föredrag lördag 26 och söndag 27 augusti under Jämtlands Vikingadagar.

Caroline Olsson har bott mycket med sina föräldrar utomlands och flyttade till Frankrike 1994. Hon har sedan tonåren varit intresserad av historia, litteratur, fornnordisk mytologi och de isländska sagorna. Hennes första uppsatser under
studieåren behandlade ”Kvinnan i de isländska sagorna” och ”Svensken i de isländska sagorna”. Hennes doktorsavhandling lades fram 1913 vid universitetet i Sorbonne i Paris: ”Vikingatiden och kristnandet i svenska historiska romaner”. Avhandlingen hade stort fokus på Aksel Lindströms ”Frösötrilogi”.

Förutom undervisning vid Sorbonne och universitetet i Strasbourg har Caroline Olsson arbetat flera år vid Nordiska biblioteket i Paris. Hösten 2014 kom hon till Östersund och höll ett föredrag med rubriken ”Vikingamotivet i svensk litteratur”. Östersunds bibliotek var fullsatt!

Sedan hösten 2016 innehar Caroline Olsson en tjänst som universitetslektor vid ett av staden Lyons tre universitet. Nu är hon inbjuden att på Jämtlands Vikingadagar 26 augusti 14.00-14.45 och 27 augusti tala om ”Aksel Lindströms Frösötrilogi” och ”Vikingar i populärkultur”. Platsen är Renzhogsalen på Jamtli i Östersund. Själva vikingalägret och alla aktiviteterna tilldrar sig i Arkivparken alldeles intill.

 

Comments are closed.